Navodila za transport

1. TRANSPORT

Profilirano trapezno pločevino z izolacije in brez nje prevažamo v suhih transportnih sredstvih, prekritih z zaščitnimi ponjavami iz tekstila, ki ne prepušča vode in ne pušča barve. Tovor mora biti pričvrščen na transportno sredstvo z zateznimi trakovi.

2. NAKLADALNI PLAN

3. RAZTOVARJANJE Z DVIGALOM

Za dvigovanje morajo biti paketi vedno pritrjeni vsaj v dveh točkah, ki sta medsebojno odmaknjeni najmanj za polovico dolžine samih paketov. Za dvig je priporočena uporaba trakov iz sintetičnih vlaken (najlon) širine najmanj 10 cm, tako da je obremenitev razdeljena in ne povzroča deformacij. Uporabiti je treba distančnike pod in nad paketom, ki so sestavljeni iz ravnih in močnih elementov iz lesa ali plastičnega materiala, ki bodo preprečili neposreden stik trakov s paketom. Distančniki morajo imeti dolžino vsaj 4 cm večjo od širine paketa in biti vsaj toliko široki, kot je trak. Treba je biti pozoren, da ne pride do premikanja obešenja in naslona za čas dvigovanja in da bodo operacije previdno in pozorno izvedene.

4. RAZTOVARJANJE Z VILIČARJEM

Kadar bi se raztovarjanje izvaja z viličarjem, je treba paziti na dolžino paketov in na njihovo morebitno pregibanje s ciljem, da se izognemo poškodbam na spodnjem delu paketa. Zaradi tega svetujemo uporabo viličarjev, ki so prilagojeni premikanju panelov ali podobnih izdelkov. Če se paketi razkladajo na strešni nosilec, mora delo potekati v območju gradbenega odra, sicer se je treba posvetovati z vodjo gradbišča. Na nagnjenih strešnih konstrukcijah je treba pakete oz. plošče zavarovati pred drsenjem. Ko je blago dostavljeno, je potrebno nemudoma preveriti, ali je v njem naročeno število kosov in ali je blago morebiti vidno poškodovano. Ob morebitnem odstopanju je treba nemudoma pisno ugovarjati.

5. SKLADIŠČENJE

Paketi morajo biti vedno privzdignjeni od tal tako v skladišču kot na gradbišču. Paketi morajo biti položeni na ustrezne podloge (les, stiropor…). Paketi se morajo po možnosti skladiščiti v suhih in zračnih prostorih, da ne bi prišlo do kondenzacije in posledično oksidacije na manj zračnih elementih. Paneli s pločevino iz galvanizirane kovine morajo biti skladiščeni v suhem in zračnem prostoru. Če to ne bi bilo mogoče, je priporočljivo odpiranje paketov in zračenje panelov (z njihovo medsebojno ločitvijo); če paneli ostanejo zapakirani, lahko že čez nekaj dni cinkova prevleka oksidira (rdeče belo) zaradi elektrolitične korozije. Paketi se morajo skladiščiti z majhnim nagibom, kar omogoča odtekanje vode, še posbno takrat, ko se paneli skladiščijo na prostem. Če se skladiščenje na prostem podaljša, je priporočljivo pokrivanje paketov z zaščitnimi ponjavami iz tekstila, ki so vodo odporne in ne puščajo barve. S tem se zaščitijo pred vlago, umazanijo in sončnimi žarki.

6. MANIPULIRANJE S PANELI

Pri manipulaciji s paneli se morajo uporabiti primerna osebna zaščitna sredstva (rokavice, delovni čevlji, itd.) v skladu z veljavno zakonodajo. Ročno premikanje posameznih panelov se mora vedno izvajati z dviganjem panela, ne da bi se ga vleklo po spodnjem delu okoli paketa. Prenos morata izvesti vsaj dve osebi odvisno od dolžine. Orodje za manipulacijo in rokavice morajo biti čisti, da se paneli ne bi poškodovali.

7. MONTAŽA

Osebje, zadolženo za montažo panelov, mora biti kvalificirano in mora poznati pravilne tehnike za izvedbo dela v skladu z veljavnimi normativi. Posamezne panele je treba previdno odnesti do kraja montaže. Panel ni dovoljeno brusiti ali metati. Osebje, zadolženo za gradbišče mora biti opremljeno s čevlji s podplati, ki ne povzročijo škode na zunanjem nosilcu. Pred montažo je treba s čisto in vlažno krpo odstraniti morebitne ostanke oksidacije. Za operacije rezanja na gradbišču se mora uporabiti primerna oprema (ročna žaga, škarje za pločevino, itd.). Pri rezanju je treba preprečiti iskrenje in preveliko segrevanje materiala. Profilirana pločevina se reže tako, da je zunanja stran obrnjena navzdol. Pri vrtanju nastale ostružke je potrebno takoj odstraniti s površine profilov.

Odstraniti je treba tudi vse ostružke, ki nastanejo pri vrtanju ali rezanju. Za pritrditev vijakov je treba uporabiti momentni izvijač. Za kritine z elementi iz sloja brez vmesnih spojev (prekrivanja) mora biti naklon na splošno najmanj 7%. Za manjše naklone je treba upoštevati dodatno bočno tesnjenje.

8. PREDHODNO LAKIRANE KOVINSKE OBLOGE

Predhodno lakirane kovinske obloge se dobavljajo po naročilu z zaščitno PVC folijo, ki preprečuje poškodbe na predhodno lakiranem delu panela. Zaščitna PVC-folija, ki prekriva predhodno lakirane panele, se mora popolnoma odstraniti v fazi montaže in v vsakem primeru pred iztekom dveh mesecev od datuma izdelave panelov. Če so plošče prodane iz zaloge, pa takoj. Poleg tega priporočamo, da se s folijo zaščiteni paneli ne izpostavljajo neposrednemu delovanju sonca. Za panele, ki so posebej naročeni brez zaščitne PVC-folije, je potrebno zagotoviti posebne mere previdnosti za čas premikanja in montaže. Za škodo, nastalo zaradi nepravilnega transporta, skladiščenja, manipulacije in montaže, proizvajalec ne jamči.

 • Kvaliteta
  Svojim kupcem nudimo najkakovostnejše izdelke in storitve.
 • Tradicija
  S 37-letnimi izkušnjami bomo kos še tako zahtevnim projektom.
 • Prodajna količina
  Prodali smo že preko 5 milijonov m2 streh in fasad.
 • Razvoj
  Z nenehnim razvojem zagotavljamo zadovoljstvo naših strank.